2020. március 14., szombat

Behavazott elszigetelődés

Na, a természet is azt akarja, hogy mindenki maradjon a valagán, tanuljon meg bezárkózni, egy darabig nyughasson, addig sem segítjük a fertőzés terjedését. Olyan havazás van, hófúvással, hogy lezárták az utakat, buszok nem járnak. Addig is kevésbé fáj a szívem a karantén 3. napja miatt. A helyi tanács begyűjtötte az érintettek adatait, az egyik airbnb ház bulikaranténba zárta magukat kollektíven. Boltba el lehet menni, csak dolgozni nem meg közel másokhoz. Ezt azért sietve osztottam meg a kollégákkal, mielőtt megdobálnak, kutyát uszítanak rám a helyiek, mittomén.

Sajnos itt is sokszor elég nagy a fejetlenség, Osloból a karanténszabályokra fittyet hányva még a külföldiek repterekről visszafordítása előtt továbbengedtek repülővel 32 thai turistát, Leknesben meg nem engedték őket a szállásukra. Kollégám tapasztalta, hogy egy helyen az ázsiai turistákkal szabályosan ellenségesek voltak a helyiek. A félelem, stressz jó és rossz dolgokat is kihoz az emberekből. Itt isvan boltfosztás néhol, sőt norvégok Svédországba mentek túlvásárolni magukat. 900 körül volt tegnap a fertőzöttek száma, itt felénk egy sincs egyelőre (kopp-kopp), Hadselben és Bodøben találtak egyet és hatot eddig. Oslo és a nagyobb városok kásásabbak, de az emberek nagy része tényleg jól kezeli a dolgokat eddig. Oroszország lezárta a fenti határt, a három észak-norvég megye (Finnmark, Troms, Nordland)  pedig a svéd határt szeretnék lezáratni, ahol kicsit mintha elengednék a dolgokat hozzánk képest. Bezárjuk a hotelt, valszeg hétfőn. Kapunk majd tán vmi pénzt, de lehet, nekem a karanténra nem jár semmi. Egyefene, már azon jár az eszem, utána mit csinálok. 

Itt leszünk egy darabig turisták, így munka nélkül,  csomó hal a vízben, eddig nem horgásztam, de el kéne kezdeni, tengerből horgászni nem engedélyköteles. Nem is beszéltünk róla, csak gondolkodtam rajta és Macikám  horgászbotot kért a közelgő 4. szülinapjára! Őrületes túlélő és válságkezelő nyuszi ő. Sellőcsalád babákat is kért, de remélem, nem az a terve, hogy azokat behajigálja hogy kihalászhassam. Mindenki vigyázzon magára meg másokra!

Majd pl. itt horgászunk ;)


Karantén a jobb oldalon, fsz.


Catogården, bulikarantén


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése